Paljonko betonitalo maksaa?

Kaikki riippuu kaikesta. Betonitalon yksilöllisyys tarkoittaa, että ei ole olemassa mitään kaikille yhtäläistä toteutusosuutta, jonka hinta on mahdollista antaa. Yksi valaa vain rungon, toinen valaa myös näkyviin jäävät lattiat, kolmas tekee talostaan veistosmaisen monimuotoisen, neljäs valaa kukaties julkisivutkin.

Se voidaan sanoa, että betonitalo ei ole halvin vaihtoehto. Mutta myös se voidaan sanoa, että se ei ole niin kallis kuin jotkut tuntuvat kuvittelevan.

Betonitalosta tekee betonitalon sen runko, ts. kantavat rakenteet ja ala- ja välipohjat. Betonista paikallarakennettu runko voi hyvinkin olla 15-20 % kalliimpi kuin muulla tavoin toteutettu kiviaineksinen runko (usein harkko-ontelolaatta). Tuo prosenttimäärä saattaa tuntua huomattavalta, mutta suhteutuu vaatimattomaksi, kun muistetaan että rungon osuus koko rakennushankkeen kokonaisbudjetista on tyypillisesti 10 %. Jos 10 kasvaa 20 %, tulos on 12.

Ja jokin arvo on tietysti laskettava myös sille työlle, jota ei tarvitse tehdä (roiloaminen, pintojen tasoittaminen ja kenties verhoilu). Samoin arvoa on korkeammalla laadulla, joka betonilla saavutetaan.

Hyödyllistä viiteaineistoa kustannusten arviointiin – vaikkei kaikkein kunnianhimoisinta betonitaloprojektia kuvaakaan – antaa esimerkiksi Kivitalolaskin.

talon-olemus2