Nykyajan mosaiikkia

Betoni valmistetaan sementistä, vedestä, erilaisista lisäaineista sekä – tietenkin – kiviaineksista. Näitä kiviaineksia on loputtomiin väreiltään, raekooltaan, kiilloltaan ja sekoitussuhteiltaan erilaisina variaatioina. Maailmasta löytyy sentään aika monenlaisia kiviä! Ja variaatioiden määrä kasvaa edelleen eri tavoin pigmentoitujen betonien myötä.

Kun betoniseokselle on valittu sopiva ”pohjaväri” ja siihen sopivan kokoinen ja värinen kivirae, päästään valamaan täysin rakentajan itsensä määrittämää betonia.

Betonin valamisen ja kuivumisen jälkeen pinta voidaan hioa niin, että piiloon jääneet kivirakeet tulevat näkyviin ja hioutuvat muodostaakseen täysin tasaisen, osin kiillokkaan mosaiikkimaisen lopputuloksen.

Jotkut epäilevät mosaiikkibetonin vaikutelmaa levottomaksi, mutta siihenhän voi vaikuttaa valitsemalla esimerkiksi valkoista valkoisella tai ruskeaa ruskealla.

Englanninkielinen maailma käyttää tästä materiaalista nimitystä terrazzo, ja siitä toteutettuja lattioita ja työtasoja näkee maailmalla paljon.